O casă boierească în centrul Bucureștiului

Bucureștiul încă mai păstrează bijuterii arhitecturale, iar povestea casei pe care vi-o prezint astăzi are final fericit. Dar să o luăm de la începuturi și ca să făcem asta trebuie să ne întoarcem în timp.

Spre finele secolului al XIX-lea, România scapase de ocupația Imperiului Otoman iar la București se simțeau influențe occidentale, în special de la Paris. Artiștii școliți în maniera Beaux-Arts proiectau atât reședințe private cât și clădiri publice, având misiunea de a transforma Bucureștiul în micul Paris.

În 1891, în zona de lângă Calea Moșilor, recunoscută ca aparținând nobilii timpului, un boier român cumpără un teren viran unde costruiește o reședință în stilul arhitectural al epocii, cel neoclasic, având particularitatea celor două intrări separate. În 1898 boierul își stabilește reședința aici, iar imobilul a rămas în famila sa timp de 55 de ani, până la venirea comunismului. Casa a fost apoi divizată și locuită de diverși proprietari și chiriași, intrând într-un proces îndelung de degradare.

Așa arăta zona în 1976 când regimul dărâma pe banda rulantă pentru a face loc noilor blocuri socialiste.

279_Bucuresti_1976_

La începutul anilor 2000 ambele corpuri ale clădirii au fost cumpărate de un om de afaceri pasionat de istorie, proprietar al unei companii specializate în restaurarea imobilelor de patrimoniu și au intrat într-un amplu proces de renovare. Proprietatea era într-un stadiu avansat de degradare, așa cum se vede în pozele de mai jos:

281_26_07_2007106

285_Picture031

Ridicată inițial pe o fundație de cărămidă cu ziduri și bolți portante, clădirea a fost consolidată complet, având acum subzidiri din beton, subfundație și planșee din beton armat peste demisol și parter. Acoperișul mansardei este de tip șarpantă de lemn învelită cu tablă falțuită. Toată zidăria este din cărămidă plina.

Neoclassical vila

La exterior fațadele cu stucatura originală și tencuielile au fost complet restaurate, gardul original din fier forjat a fost și el păstrat și restaurat cu porți de acces, iar tâmplăria exterioară a fost executată din stejar masiv, cu geam termopan și elemente sculptate manual. Pentru curte s-au folosit pavaje din ceramică italiană.

319__MG_3198

237__MG_3144

Interiorul este și mai spectacuos: pardoselile au fost finsiate cu parchet din stejar masiv iar holurile și băile cu piatră naturală și gresie, scările și ușile interioare au fost realizate din stejar masiv, ușile având elemente sculptate, holurile centrale au vitralii, plafoanele sunt realizate cu stucaturi ce amintesc de anii de glorie ai imobilului, iar la mansardă se regăsesc fresce.

_MG_3132 (1)

_MG_3350 (1)

_MG_3122 (1)

322__MG_3290

318__MG_3137

_MG_3108 (1)

_MG_3452 (1)

_MG_3303 (1)

Complet restaurată și renovată, păstrând din detaliile originale, proprietatea este astăzi disponibilă spre vânzare. O ocazie destul de rară pe piață, este o bună oportunitate de investiție. Toate detaliile le găsiți pe site-ul meu.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *