Conacul Bellu: evadare de o zi cu familia, la o oră de București

Iubesc casele cu istorie, care păstrează arhitectura unor vremuri apuse și spun povești cu tâlc. Încerc pe cât posibil să îi cultiv și lui Rareș, cel puțin estetic, gustul pentru arhitectura de valoare.

Auzisem de ceva vreme de conacul Bellu, de la Urlați, însă dată fiind primăvara capricioasă cu mai toate week-endurile ploioase, am tot amanat până ieri, când mi-am spus fie ce-o fi, mergem! 😊

Dacă anul trecut era o adevărată aventură ieșitul cu copilul undeva -> http://despinaponomarenco.ro/ce-se-ascunde-in-spatele-unei-iesiri-cu-un-copil-de-un-an-jumate/ , acum lucrurile stau mai bine, chiar am ieșit la 11 din casă, pe drum am cântat și am admirat peisaje de primăvară cu verde crud, maci, rapiță și grâu. Am făcut cele 60 de minute planificate până la Urlați, însă surpiza a fost că în oraș se organiza un concurs de ciclism și circulația era blocată în centru, iar noi ne-am învârtit vreo 30 de minute până l-am rugat pe un polițist să ne lase să folosim o stradă cu acces blocat ca să ajungem la conac.

Într-un final iată-ne ajunși lângă o poieniță de unde am urcat pe jos câteva minute printr-o pădure deasă, cu aer curat și miros de ploaie. Conacul apare dintr-un luminiș și nu am știu ce îmi place mai mult casa albă, simplă, cu pridvor și stâlpi negri, sau grădina unde miroasea divin și nu se auzeau decât păsărelele.

20170513_135811

20170513_135139

Alexandru Bellu a fost un domn foarte cool, născut într-o familie care a plecat din Pella, Macedonia și a ajuns în Țara Românească în jurul anului 1780. Alexandru, stră-nepotul lui Dumitru Bellu s-a născut în 1850, fiul lui Ștefan Bellu și al Elisei Știrbei, fiica domnitorului Barbu Știrbei. A fost avocat, om de cultură, numismat și fotograf pasionat. Unchiul său, Barbu Bellu, de două ori ministru, a donat terenul pe care este astăzi cimitirul Bellu din București. Alexandru s-a căsătorit cu Alexandrina, originară din Urlați și s-a îndrăgostit nu doar de ea, dar și de această frumoasă zonă viticolă, unde a ridicat un conac în stil vechi românesc. Clădirea care mai este astăzi în picioare, făcea parte dintr-un complex arhitectonic, era denumită casa mică și a fost singura care a rezistat războailelor și cutremurelor.

20170513_143103

Vizitând muzeul și admirând rafinamentul cu care este decorată această casă, punând în valoare piese istorice, am realizat ce înseamnă moștenirea culturală și educația. Scările conacului sunt realizate din pietre de râu, interiorul este mobilat cu piese de nuc, cireș sau stejar, pe pereți pot fi admirate picturi de familie și tablouri de Teodor Aman sau Carol Pop. Casa este compusă din sufragerie, camera de lucru, salonul turcesc, dormitorul și salonul japonez. Mi-au atras atenția biblioteca imensă și bine conservată a lui Alexandru Bellu, un telefonul Ericsson de la 1905, un gramofon, jilțurile care se transformă în scaune de rugăciune sau papucii cu clopoței ai dansatoarelor din buric. Ce atmosferă trebuie să fi fost în această casă, ce petreceri și ce stil de viață!

conacul-muzeu-bellu-urlati-10

 

MG_1471.jpg

conacul-bellu-009

Fiind o zonă viticolă, la subsol poate fi admirată o cramă cu arcade și unelete specifice viticulturii – amfore și butoaie.

20170513_140544

20170513_140610

Aș mai fi zăbovit pe aleile din grădina conacului unde, după ploile din ultima vreme, vegetația era luxuriantă, aerul tare iar singurul zgomot care se auzea era trilul liniștitor al păsărilor.

IMG_20170513_142830_528

Dar, trecuse deja de ora prânzului și trebuia să găsim rapid un restaurant. M-am uitat pe hartă și am văzut la 450 m Conacul dintre Vii – este un hotel cu restaurant tare frumos, însă nu este deschis permanent. Norocul nostru că exact lângă el este un alt hotel, Casa Colinelor, unde am mâncat bine, iar Rareș a fost tare încântat de o roabă de jucărie cu care a plimbat pietre pe tot domeniul. Dacă am fi venit pregătiți din București (măcar cu un schimb de haine) am fi înoptat acolo, tarifele nu sunt scumpe – 140 lei camera dublă.

20170513_162458Priveliște de la Casa Colinelor

IMG_20170513_162422_524Conacul dintre Vii, cum se vede de la Casa Colinelor

Ne-a placut tare mult la Conacul Bellu dar și toată zona cu coline terasate. Aș vrea să revenim și în celelalte anotimpuri să admirăm peisajele specifice fiecăruia. Este un loc bun de venit cu copii, drumul nu e lung și se mai iese din rutina de week-end a parcurilor bucureștene.

20170513_135831

20170513_135733

 

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *